Оглас за работа во SunWireless

SunWireless, водечкиот оператор на безжичен интернет во Република Македонија, го проширува својот тим и за потребите во канцеларијата во Скопје објавува:

ОГЛАС ЗА РАБОТА

За работно место: ТЕХНИЧАР

Потребни квалификации:
- Солидно познавање на компјутери и работа со оперативни системи
- Основно познавање на мрежи и мрежно работење
- Основно познавање на Wi-Fi мрежи
- Работа на висина
- Возачка Б категорија

Сите заинтересирани своето CV можат да го пратат на jobs@sunwireless.com.mk со назнака “Техничар – Скопје“

_

SunWireless е водечки провајдер на безжичен интернет во Македонија со над 550 хотзони во земјата и во моментов сè поагресивно ја шири својата мрежа кон Косово, Албанија, Србија и Грција.

SunWireless нуди мобилност со своите при-пејд и пост-пејд интернет пакети, кои се така дизајнирани да можат да се вклопат во потребите на мобилниот клиент, а при тоа нуди и големопродажба на Wi-Fi мрежата и услуги за роаминг на податоци на своите телекомуникациски партнери.

SunWireless има потпишано договори за деловна соработка со Total TV, ONE, SBB, GOWEX, Skype, најголемите македонски хотели, ЈСП Скопје, главната автобуска станица, студентските домови, повеќе ресторани, кафулиња итн.

http://www.sunwireless.com.mk

Google планира да лансира илјадници интернет балони

Проектот на „Google“ наречен „Loon“ веќе неколку години е во развој а за разлика од дроновите на „Facebook“, тие интернет до корисниците од неодстапните области сакаат да испорачаат со помош на балони.

Проектот беше тестиран над Нов Зеланд, а сега од компанијата сакаат да го прошират во повеќе земји.

Балоните летаат на висина од 20 киломтери и користат софтвер со чија помош знаат каде мораат да испратат одреден балон, во зависност од струењето на воздухот.

За разлика од 2013-та година, денеска балоните може да останат во стратосферата и до 10 пати подолго, a многу од нив во воздухот биле и повеќе од 100 дена.

Тој додава дека се доближуваат до моментот кога ќе можат да лансираат илјадници балони. Услугата ја тестираат и во Австралија и Јужна Америка, а со операторите соработуваат со цел во балоните да овозможат „LTE“ врска.

Повеќе информации за проектот Loon можете да погледнете во карткото видео на овој линк.

Ново продажно место во Ново Лисиче (Скопје)

Корисниците на SunWireless при-пејд сервисот од Ново Лисиче, од денеска добиваат уште едно ново продажно место блиску до нив.

Имено, SunWireless при-пејд картичките одсега ќе можат да се набават и во новоотворената “Тримакс“ книжарница во Ново Лисиче.

Нејзината точна локација можете да ја погледнете на мапата подолу:

Целосната мапа на сите продажни места во продажната мрежа на SunWireless низ Скопје и останатите градови низ Републиката можете да ја погледнете на следниов линк.

Мобилното огласување ќе достигне 72% од вкупното дигитално огласување во наредниве 4 години

Ако се верува на најновото истражување на eMarketer, инвестициите во мобилно огласување во наредниве 3-4 години вртоглаво ќе пораснат и ќе доминираат во целокупниот микс на дигитален маркетинг учествувајќи со најголем процент.

Во 2015 година, инвестирањето во моблни реклами во САД ќе се зголеми за неверојатни 50%, достигнувајќи бројки од 28 милијарди и дури 49% удел во сите дигитални огласувања.

Во 2019 мобилното огласување ќе порасне на 65 милијарди, или 72,2% од вкупните инвестиции во дигитални реклами.

mobile ad spending forecast

Од наредниот графикон подолу, се забележува дека наредната (2016) година ќе биде клучната кога мобилното огласување ќе го премине  за прв пат десктоп огласувањето, кое и понатаму ќе остварува континуитет во вкупно инвестираните средства, но мобилното огласување во меѓувреме ќе расте со огромни стапки на раст од година во година и ќе има се поголем удел во вкупно инвестираните средства.

desktop vs mobile

Овие предвидувања и бројки воопшто не се изненадување за сите што внимателно го следат развојот на индустријата и знаеја на време да ги прочитаат информациите за промената на навиките на потрошувачите и трендот на намалување на користењето на десктоп уреди за сметка на мобилните уреди (смартфоните и таблетите пред се).

SunWireless преку својот сервис HotZone Advertising нуди можности за мобилно огласување во над 550 локации низ цела Македонија.

Со Hotzone Advertising сервисот на SunWireless на огласувачите им се овозможува ефикасно таргетирање на целните групи.

Вашиот оглас на SunWireless Hotzone логин страната може да биде таргетиран според неколку параметри:

- десктоп или мобилна верзија
таргетирање врз база на уредот со којшто корисниците се поврзуваат на интернет
- локација
таргетирање врз база на локацијата на којашто се наоѓаат корисниците – на било која локација во нашата мрежа
- јазик
таргетирање врз база на јазикот на којшто корисниците ја користат логин страната

Овие можности Ви даваат слобода точно да ја изберете Вашата целна група и директно да ја таргетирате со Вашиот оглас – за разлика од стандардното online огласување.

Секоја кампања се прави по закуп на импресии за определена хотзона (локација) со определен буџет за кој одлучува огласувачот.

За повеќе информации можете да се јавите на 076 346 400 или да ни пишете маил на boris@sunwireless.com.mk

SunWireless ќе обезбедува интернет и за корисниците на Тотал ТВ

SunWireless со задоволство објавува дека потпиша договор за партнерство со ТОТАЛ ТВ, најголемиот провајдер на сателитска телевизија во Република Македонија.

Овој договор значи и проширување на соработката помеѓу SunWireless и United Group (чиј член е ТОТАЛ ТВ), водечката телекомуникациска групација во регионот, откако пред неколку месеци беше потпишан и договор за соработка со SBB, најголемиот оператор на дигитална и аналогна кабловска телевизија и широкопојасен интернет во Србија, исто така член на групацијата.

Отсега, корисниците на ТОТАЛ ТВ  ќе имаат можност својата омилена сателитска телевизија да ја комбинираат со брз и стабилен интернет кој ќе биде овозможен од SunWireless и понуден во новиот ТОТАЛ МИКС пакет.

Корисниците на ТОТАЛ МИКС пакетот, покрај интернет за домашна употреба, ќе добијат можност да користат интернет сообраќај и во сите хотзони на SunWireless и UNIFI Wi-Fi мрежата низ Македонија, Србија, Словенија и БиХ на повеќе од 1800 локации.

Повеќе за ТОТАЛ МИКС пакетот можете да прочитате на следниов линк: http://totaltv.tv/Total+TV/1321/MIX.shtml

За Тотал ТВ

Тотал ТВ е најголем провајдер на сателитска телевизија во Република Македонија.

Тотал ТВ е член на United Group, водечката телекомуникациска групација во Југоисточна Европа заедно со SBB, Telemach Словенија, Telemach BH и 15 други помали телеком оператори.

United Group е во сопственост на KKR, една од најголемите инвестициски компании во светот.


SunWireless will be providing internet for TotalTV`s users

SunWireless gladly announces that it has signed a partnership agreement with Total TV, the largest provider of satellite television in the Republic of Macedonia.

This agreement involves expansion of cooperation between SunWireless and United Group (whose member is TOTAL TV), the leading telecommunications group in the region, after a signed cooperation agreement, few months ago, with SBB, the largest provider of digital and analog cable TV and broadband in Serbia, also a member of the group.

Now, users of Total TV will have the opportunity to combine their favorite satellite TV with fast and stable internet that will be enabled by SunWireless and offered in the new TOTAL MIX package.

Users of the TOTAL MIX package, despite the Internet for home use, will get the opportunity to use the Internet traffic in all hotzones in the SunWireless and UNIFI Wi-Fi network in Macedonia, Serbia, Slovenia and Bosnia and Herzegovina on more than 1800 locations.

More about TOTAL MIX package can be found at the following link: http://totaltv.tv/Total+TV/1321/MIX.shtml


About Total TV

Total TV is the largest provider of satellite television in the Republic of Macedonia.

Total TV is a member of the United Group, the leading telecommunications group in South-Eastern Europe together with SBB, Telemach Slovenia, Telemach BH and 15 other smaller telecom operators.

United Group is owned by KKR, one of the largest investment groups in the world.

SunWireless Ви посакува среќни Новогодишни и Божиќни празници !

Оглас за работа во SunWireless

SunWireless, водечкиот оператор на безжичен интернет во Република Македонија, го проширува својот тим и за потребите во канцеларијата во Скопје објавува:

ОГЛАС ЗА РАБОТА

За работно место: ТЕХНИЧАР

Потребни квалификации:
- Солидно познавање на компјутери и работа со оперативни системи
- Основно познавање на мрежи и мрежно работење
- Основно познавање на Wi-Fi мрежи
- Работа на висина
- Возачка Б категорија

Сите заинтересирани своето CV можат да го пратат на jobs@sunwireless.com.mk со назнака “Техничар – Скопје“
_

SunWireless е водечки провајдер на безжичен интернет во Македонија со над 550 хотзони во земјата и во моментов сè поагресивно ја шири својата мрежа кон Косово, Албанија, Србија и Грција.

SunWireless нуди мобилност со своите при-пејд и пост-пејд интернет пакети, кои се така дизајнирани да можат да се вклопат во потребите на мобилниот клиент, а при тоа нуди и големопродажба на Wi-Fi мрежата и услуги за роаминг на податоци на своите телекомуникациски партнери.

SunWireless има потпишано договори за деловна соработка со ONE, SBB, iPass, Boingo, GOWEX, Skype, Аеродромите на ТАВ, најголемите македонски хотели, ЈСП Скопје, главната автобуска станица, студентските домови, повеќе ресторани, кафулиња итн.

http://www.sunwireless.com.mk

Уличните телефони во Њујорк ќе нудат Wi-Fi

Американската интернет корпорација Google е една од неколкуте технолошки компании кои учествуваат во натпреварот за трансформирање на уличните телефони во Њујорк во предаватели на безжичен интернет за слободна употреба, пишува Bloomberg.

Проектот се состои во промената на дизајнот на уличните телефонски говорници со што тие ќе обезбедуваат wi-fi и телефонски услуги во секоја од петте административни единици на градот. Компаниите ќе можат да им наплатат  на клиентите за телефонските услуги, но пристапот до Wi-Fi интернет ќе биде слободен. Во Њујорк има над 7 300 улични телефон.

Google, кој веќе нуди пристап за wi-fi во Маунтин Вју и соседството на Њујорк Челзи, и со овој проект се обидува да ја зголеми корисничката база на  интернет преку обезбедување на електронски пристап на луѓето во САД и ширум светот.

“Масовното навлегување на мобилни уреди ја намалува потребата од телефони за јавна употреба, но сепак не секој има мобилен телефон и не секој има неограничен пристап до интернет”, пишува во документот на сајтот на градот во врска со проектот.

Извор: Локално.мк

Привремен прекин на SunWireless сервисот во студентските домови во Скопје

Почитувани студенти, корисници на SunWireless Wi-Fi сервисот во студентските домови во Скопје, Ве информираме дека поради прекин на напојувањето со електрична енергија на самите студентските домови во моментов е оневозможено функционирањето и на нашата техничка инфраструктура и користењето на нашиот Wi-Fi сервис во сите студентски домови освем СД “Пелагонија“.

Се надеваме дека што поскоро студентските домови ќе добијат електрична енергија и со тоа повторно ќе биде овозможено функционирањето на сервисот за безжичен интернет.