Гугл лансираше балони за му донесе нов Wi-Fi на светот

Деновиве Гугл започна со лансирање на 30 балоните кои ќе бидат на височина од 20 метри над земјата и ќе можат да обезбедуваат 3G интернет за површина дупло поголема од Њу Јорк (или поточно 2020.2km²).

Проектот Loon е создаден од компанијата X Lab од истиот тим кој ги создаде Гугл наочарите и самоуправувачките возила.

Чарлс Нимо, фармер од градот Листон е првиот кој ќе го тестира сигналот на wireless интернетот од Гугл.

Сега за сега проектот се инсталира во Калифорнија каде што еден балон ќе обезбедува интернет за површина од 100 километри, потоа планираат да го прошират проектот во Нов Зеланд. Луѓето од областите каде што се инсталирале балоните, дури повикале полиција раскажувајќи дека виделе НЛО.

Статијата првично е објавена на Think.mk на следниов линк.

Напишете коментар