Мобилните уреди предводници на растот на огласувањето во следните три години

Како што пренесува ФАКТОР.мк , во наредните три години рекламната индустрија ќе забележи најголем раст во споредба со изминативе десет години според аналитичарите од ZenithOptimedia .

Според нив, рекламите од мобилните уреди ќе бидат главниот двигател на овој раст. Тие предвидуваат дека рекламната индустрија ќе забележи 3,6 % раст во оваа година , следен од 5.3 % скок во текот на следната .Во 2015 година и 2016 година зголемувањето ќе биде 5.8 % .

Основна цел на рекламите во наредните три години ќе се мобилните уреди. Прогнозите се дека мобилниот сектор ќе генерира 36 % од новите трошоци во светскиот рекламен буџет до 2016 година. Телевизијата ќе остане на второ место со 34% , следена од интернетот преку компјутер со 25% . Тоа значи доста експлозивен раст на мобилното рекламирање догодина , бидејќи во моментов нејзиниот удел е едвај 2,7 % од сите трошоци за реклама во светот заедно.

До 2016 година, вкупниот нејзиниот удел ќе достигне 7,7 % . Зголемениот интерес кон мобилната технологија не е изненадување. Според ZenithOptimedia ширењето на паметните телефони ќе продолжи да се зголемува и ќе ја пренесе 60% во повеќето земји во светот до 2016 година. Таблетите пак ќе ја преминат границата од 15% ширење меѓу луѓето. Ова ги прави многу атрактивни на пазарот за реклами.

SunWireless е единствената компанија која во Македонија нуди услуга за масовно мобилно огласување преку својата платформа за HotZone Advertising со која се овозможува таргетирање на целната публика преку неколку параметри.

Напишете коментар