Tag Archives: огласување

Таргетирано огласување со SunWireless Advertising сервисот

SunWireless во Македонија е присутен со повеќе од 550 хотзони меѓу кои неколку екстра атрактивни локации како Аеродромите на ТАВ во Скопје и Охрид, дел од најпознатите хотели во Републиката, сите студентски домови, арената “Борис Трајковски“, Аква Паркот, Автобусите на ЈСП, Автобуската станица, најпознатите кафичи и ресторани, главните улици и плоштадите во 17 поголеми градови низ Македонија. (листа на сите хотспотови тука).

На сите овие локации, посетителите кои сурфаат преку SunWireless (месечно бројот на уреди кои се прикачуваат на SunWireless Wi-Fi мрежата е од 450.000 до 500.000) најпрво ја добиваат логин страната на SunWireless на која преку Advertising сервисот е овозможено огласување за сите брендови и компании кои сакаат да таргетираат определена специфична публика преку повеќе различни методи.

Вашиот оглас на SunWireless Hotzone логин страната може да биде таргетиран според неколку параметри:

  • десктоп или мобилна верзија
    таргетирање врз база на уредот со којшто корисниците се поврзуваат на интернет
  • локација
    таргетирање врз база на локацијата на којашто се наоѓаат корисниците – на било која локација во нашата мрежа
  • јазик
    таргетирање врз база на јазикот на којшто корисниците ја користат логин страната

Овие можности Ви даваат слобода точно да ја изберете Вашата целна група и директно да ја таргетирате со Вашиот оглас – за разлика од стандардното online огласување.

Hotzone Login Page

Пример: Доколку сакате да таргетирате бизнис корисници – можете да се огласувате на хотспотовите како “Бизнис салон на Аеродроми на ТАВ“ и/или во Хотел “Александар Палас“.

Пример: Доколку сакате да таргетирате студенти или млади – можете да се огласувате на хотспотовите “Студентски домови“, “Центар на Скопје, ул. “Македонија“ и “Кеј“ итн.

Исто така можете да таргетирате и по определени градови, села, или населби.
Освем стандардното огласување преку банери, на SunWireless advertising сервисот е овозможено и огласување преку full branding на логин страната, реклами во меѓустрана или целосно “спонзориран хотспот“ кога брендот спонзорира FREE интернет за сите оние кои ќе ја погледнат рекламата (може да биде и во видео формат) на компанијата.

Секоја кампања се прави по закуп на импресии за определена хотзона (локација) со определен буџет за кој одлучува огласувачот.

Овој сервис за прв пат во Македонија овозможува спроведување на масовни кампањи на мобилен маркетинг и е вистински начин за диверзификација на огласувачките канали на маркетинг агенциите и компаниите и секако внесување доза на иновативност за сите нови кампањи.

Извор: Маркетинг365

Мобилното огласување во светот и во Македонија

Денешен Гардијан во својата секција посветена на огласувањето и медиумите се осврнува на се поприсутниот тренд кој компаниите го употребуваат за да градат врска со клиентите, популарниот – мобилен адвертајзинг.

Авторот сублимира податоци во кои изнесува претпоставка дека ако пазарот во 2012 год. севкупно го правеле некои 526 милиони фунти, за годинава таа бројка е нарасната за дури 90% и ќе финишира со неверојатна 1 милијарда фунти.

Овој сеприсутен светски тренд на се помасовно прифаќање од страна на компаниите да се огласуваат на мобилни уреди – е секако резултат и на драстично зголемената бројка на мобилни уреди (мобилни телефони и таблети пред се) кои  се повеќе-и повеќе се продаваат и користат.

mobile ads - marketing365

Авторот се осудува и прави една подолгорочна проценка за 2016 година каде претпоставува дека ако севкупниот адвертајзинг пазар достиигне 8 милијарди фунти – мобилното огласување во колачот ќе учествува и со дури 3 милијарди фунти.

Се претпоставува дека само Фејсбук UK ќе “сврти“ некои 279 милиони фунти оваа година , што е за 25% пораст споредено со лани. Неоспорен е фактот дека главните адвертајзинг платформи во многу што ги подобрија приликите за мобилно огласување – што секако е главен “ветар во грб“ за компаниите да прават редистрибуција од десктоп буџетите за буџетите за на мобилен.

Главен дигитален огласувач во светски рамки сеуште останува Гугл, за којeMarketer во најновото истражување предвидува дека само оваа година ќе заработи повеќе од 2,65 милијарди фунти од своите адвертајзинг производи.

Во Македонија ситуацијата значително се разликува. Тука многу малце (или воопшто НЕ) се прифаќа светскиот тренд на мобилно огласување иако сите факти говорат дека се повеќе се зголемува употребата на мобилните уреди (паметни телефони и таблети) и корисниците се повеќе и повеќе на интернет пристапуваат преку мобилен телефон.

Веројатно кривицата треба да се подели на повеќе страни, но првенствено боде очи фактот што во Македонија сеуште постојат компании од голем ранг кои немаат дури ни развиено соодветна мобилна веб страна – со што се оневозможува создавањето и затворањето на таа платформа, односно тој круг  кој ќе обезбеди ефикасност во мобилнот огласување.

Пионир во понудата на продукти за мобилно огласување кај нас несомнено е HotZone Advertising сервисот на SunWireless, кој овозможува пласирање на мобилни огласи кои ќе таргетираат по повеќе параметри (локација, социјален статус, јазик и сл..) но полека и класичните веб медиуми се повеќе го прифаќаат трендот и создаваат свои мобилни страни на кои може да се пласираат огласи прилагодени за мобилни уреди.

Маркетинг агенциите се чини веќе го перцепираат овој тренд и прават напори да влијаат кај клиентите тие да алоцираат дел од буџетите за дигитал адвертајзинг токму на mobile, но сепак останува впечатокот дека големите огласувачи во Македонија сеуште многу повеќе љубат огласување на класичните медиуми отколку на дигиталните. А за на мобиелен велат – почекајте !

Статијата е преземена од Маркетинг365 порталот и првично е објавена на овој линк.

Мобилното огласување достигна 4 милијарди долари

Трендот на мобилно огласување продолжува и според последните истражувања на eMarketer во САД достигна неверојатни 4 милијарди американски долари, што значи зголемување од речиси 3 пати во однос на минатата година.

Компаниите се повеќе го антиципираат фактот дека интернет корисниците се повеќе и повеќе пристапуваат преку мобилен или таблет и соодветствено на тоа ги прилагодуваат и нивните буџети за дигитален адвертајзинг, посветувајќи им поголемо внимание на рекламите прилагодени за мобилни корисници – односно се повеќе форсираат мобилен маркетинг.

Во Република Македонија, SunWireless е првата компанија која нуди целосно интегриран сервис на HotZone Advertising со кој на огласувачите им се овозможува таргетирање на својата целна јавност по повеќе параметри, па покрај стандардните десктоп опции – овозможува и огласување на мобилна верзија, односно дава можност за прв пат во Македонија да може да се прават масовни кампањи на мобилен маркетинг.

Голем број на компании како што се : Порше Македонија, Тојота, WizzAir, Дормео, МИДА – rent a car и други веќе направија свои кампањи преку HotZone Advertising сервисот на SunWireless и постигнаа значително подобри резултати на  кликови/импресии во споредба со регуларните веб сајтови – што е очекувано со оглед на тоа што со HotZone Advertising сервисот е возможно поекстензивно таргетирање  во однос на регуларните веб сајтови а со прилагодената верзија за мобилни уреди се овозможува точно таргетирање на корисниците кои користат интернет преку мобилен.

Кампања на “Дормео“ преку HotZone Advertising сервисот на SunWireless

Дормео“ една од компаниите кои први на пазарот во Македонија ја увидоа моќта на дигиталниот адвертајзинг и први почнаа да прават online кампањи и овојпат се меѓу првите компании кои во Македонија го диверзифицираат својот медиа план со нов уште поефикасен online медиум за комуницирање со својата публика.

Имено, тие изминатиов период во соработка со httpool имаа своја кампања и преку HotZone Advertising сервисот на SunWireless со кој геолокациски ја таргетираа својата целна група.

Со кампањата се таргетираше Центар на Скопје користејќи leaderboard банер кој одеше на десктоп и на мобилната верзија на login страната на SunWireless.

Стапката на импресии врз кликови за десктоп верзијата изнесуваше 1.1%, а за мобилната 0.29%

За Сервисот

Со HotZone Advertising сервисот на SunWireless се овозможува геолокациско таргетирање на целните групи.

SunWireless има свои хотзони на аеродромите на ТАВ, автобуската станица, поголемите хотели во неколу градови (вклучувајќи ги Александар Палас, Дрим, Београд, Уни Палас), студентските  домови, ресторани, кафичи, плажи, централно градско подрачје во Скопје (ул.Македонија, кеј, плоштад…) и 12 други градови низ Република Македонија.

На самата логин страна која се појавува при самото најавување на мрежата која месечно ја користат повеќе од 400 000 корисници постојат неколку видови и позиции за огласување што е одлична можност за комуницирање на брендовите со својата целна група.

Освен за десктоп употреба, сервисот е достапен и во мобилна верзија што е одлична шанса за прв пат во Македонија да се прават кампањи на мобилен маркетинг.

За повеќе информации околу сервисот можете да се информирате наboris@sunwireless.com.mk

Буџетите за мобилен маркетинг континуирано растат

Ако се земат во обзир резултатите од најновата студија направена минатиот месец од страна на Pointiflex и Burrell Associates , 27% од малите и средните претпријатија во наредните дванаесет месец планираат да го зголемат својот буџет за рекламирање на мобилен телефон а 47% ќе продолжат со исто темпо и ќе го задржат својот буџет како и годинава што изминува.

Овие бројки значат дека дури 3/4 од малите и средните претпријатија активно го прифаќаат трендот за 2013 година да се инвестира во рекламирање со кое ќе се таргетираат корисниците на паметни телефони, односно се поголем процент во својот медиа план да го насочат на мобилен маркетинг.

Од тие 27% колку што планираат да го зголемат својот буџет, дури 42% одговориле дека тоа зголемување ќе биде помеѓу 11 и 20 % а 1/5 рекле дека зголемувањето ќе биде помеѓу 21 и 30 %

Во Република Македонија, SunWireless е првата компанија која нуди целосно интегриран сервис на HotZone Advertising со кој на огласувачите им се овозможува геолокациско таргетирање на својата целна јавност, па покрај стандардните десктоп опции – овозможува и огласување на мобилна верзија, односно дава можност за прв пат во Македонија да може да се прават масовни кампањи на мобилен маркетинг.