Tag Archives: реклами

Мобилните уреди предводници на растот на огласувањето во следните три години

Како што пренесува ФАКТОР.мк , во наредните три години рекламната индустрија ќе забележи најголем раст во споредба со изминативе десет години според аналитичарите од ZenithOptimedia .

Според нив, рекламите од мобилните уреди ќе бидат главниот двигател на овој раст. Тие предвидуваат дека рекламната индустрија ќе забележи 3,6 % раст во оваа година , следен од 5.3 % скок во текот на следната .Во 2015 година и 2016 година зголемувањето ќе биде 5.8 % .

Основна цел на рекламите во наредните три години ќе се мобилните уреди. Прогнозите се дека мобилниот сектор ќе генерира 36 % од новите трошоци во светскиот рекламен буџет до 2016 година. Телевизијата ќе остане на второ место со 34% , следена од интернетот преку компјутер со 25% . Тоа значи доста експлозивен раст на мобилното рекламирање догодина , бидејќи во моментов нејзиниот удел е едвај 2,7 % од сите трошоци за реклама во светот заедно.

До 2016 година, вкупниот нејзиниот удел ќе достигне 7,7 % . Зголемениот интерес кон мобилната технологија не е изненадување. Според ZenithOptimedia ширењето на паметните телефони ќе продолжи да се зголемува и ќе ја пренесе 60% во повеќето земји во светот до 2016 година. Таблетите пак ќе ја преминат границата од 15% ширење меѓу луѓето. Ова ги прави многу атрактивни на пазарот за реклами.

SunWireless е единствената компанија која во Македонија нуди услуга за масовно мобилно огласување преку својата платформа за HotZone Advertising со која се овозможува таргетирање на целната публика преку неколку параметри.

Мобилното огласување во светот и во Македонија

Денешен Гардијан во својата секција посветена на огласувањето и медиумите се осврнува на се поприсутниот тренд кој компаниите го употребуваат за да градат врска со клиентите, популарниот – мобилен адвертајзинг.

Авторот сублимира податоци во кои изнесува претпоставка дека ако пазарот во 2012 год. севкупно го правеле некои 526 милиони фунти, за годинава таа бројка е нарасната за дури 90% и ќе финишира со неверојатна 1 милијарда фунти.

Овој сеприсутен светски тренд на се помасовно прифаќање од страна на компаниите да се огласуваат на мобилни уреди – е секако резултат и на драстично зголемената бројка на мобилни уреди (мобилни телефони и таблети пред се) кои  се повеќе-и повеќе се продаваат и користат.

mobile ads - marketing365

Авторот се осудува и прави една подолгорочна проценка за 2016 година каде претпоставува дека ако севкупниот адвертајзинг пазар достиигне 8 милијарди фунти – мобилното огласување во колачот ќе учествува и со дури 3 милијарди фунти.

Се претпоставува дека само Фејсбук UK ќе “сврти“ некои 279 милиони фунти оваа година , што е за 25% пораст споредено со лани. Неоспорен е фактот дека главните адвертајзинг платформи во многу што ги подобрија приликите за мобилно огласување – што секако е главен “ветар во грб“ за компаниите да прават редистрибуција од десктоп буџетите за буџетите за на мобилен.

Главен дигитален огласувач во светски рамки сеуште останува Гугл, за којeMarketer во најновото истражување предвидува дека само оваа година ќе заработи повеќе од 2,65 милијарди фунти од своите адвертајзинг производи.

Во Македонија ситуацијата значително се разликува. Тука многу малце (или воопшто НЕ) се прифаќа светскиот тренд на мобилно огласување иако сите факти говорат дека се повеќе се зголемува употребата на мобилните уреди (паметни телефони и таблети) и корисниците се повеќе и повеќе на интернет пристапуваат преку мобилен телефон.

Веројатно кривицата треба да се подели на повеќе страни, но првенствено боде очи фактот што во Македонија сеуште постојат компании од голем ранг кои немаат дури ни развиено соодветна мобилна веб страна – со што се оневозможува создавањето и затворањето на таа платформа, односно тој круг  кој ќе обезбеди ефикасност во мобилнот огласување.

Пионир во понудата на продукти за мобилно огласување кај нас несомнено е HotZone Advertising сервисот на SunWireless, кој овозможува пласирање на мобилни огласи кои ќе таргетираат по повеќе параметри (локација, социјален статус, јазик и сл..) но полека и класичните веб медиуми се повеќе го прифаќаат трендот и создаваат свои мобилни страни на кои може да се пласираат огласи прилагодени за мобилни уреди.

Маркетинг агенциите се чини веќе го перцепираат овој тренд и прават напори да влијаат кај клиентите тие да алоцираат дел од буџетите за дигитал адвертајзинг токму на mobile, но сепак останува впечатокот дека големите огласувачи во Македонија сеуште многу повеќе љубат огласување на класичните медиуми отколку на дигиталните. А за на мобиелен велат – почекајте !

Статијата е преземена од Маркетинг365 порталот и првично е објавена на овој линк.

SunWireless радио реклами

Еве некои од нашите радио реклами кои се емитуваат на локални радија во Струмица и Струга:

Сте слушнале ли некои од овие реклами на радио?

SunWireless на flickr

Како што можете да забележете и на десната страна на блогов, SunWireless сега има и своја страна на flickr кадешто можете да видете слики од нашите продажни салони, рекламни паноа, случувања и слично.

http://www.flickr.com/photos/sunwireless

Се надеваме почесто да ја обновуваме страната со нови слики.  За почеток можете да ги видете сликите од најновиот рекламен банер на SunWireless на булеварот во Струмица.