Tag Archives: таргетирање

Таргетирано огласување со SunWireless Advertising сервисот

SunWireless во Македонија е присутен со повеќе од 550 хотзони меѓу кои неколку екстра атрактивни локации како Аеродромите на ТАВ во Скопје и Охрид, дел од најпознатите хотели во Републиката, сите студентски домови, арената “Борис Трајковски“, Аква Паркот, Автобусите на ЈСП, Автобуската станица, најпознатите кафичи и ресторани, главните улици и плоштадите во 17 поголеми градови низ Македонија. (листа на сите хотспотови тука).

На сите овие локации, посетителите кои сурфаат преку SunWireless (месечно бројот на уреди кои се прикачуваат на SunWireless Wi-Fi мрежата е од 450.000 до 500.000) најпрво ја добиваат логин страната на SunWireless на која преку Advertising сервисот е овозможено огласување за сите брендови и компании кои сакаат да таргетираат определена специфична публика преку повеќе различни методи.

Вашиот оглас на SunWireless Hotzone логин страната може да биде таргетиран според неколку параметри:

  • десктоп или мобилна верзија
    таргетирање врз база на уредот со којшто корисниците се поврзуваат на интернет
  • локација
    таргетирање врз база на локацијата на којашто се наоѓаат корисниците – на било која локација во нашата мрежа
  • јазик
    таргетирање врз база на јазикот на којшто корисниците ја користат логин страната

Овие можности Ви даваат слобода точно да ја изберете Вашата целна група и директно да ја таргетирате со Вашиот оглас – за разлика од стандардното online огласување.

Hotzone Login Page

Пример: Доколку сакате да таргетирате бизнис корисници – можете да се огласувате на хотспотовите како “Бизнис салон на Аеродроми на ТАВ“ и/или во Хотел “Александар Палас“.

Пример: Доколку сакате да таргетирате студенти или млади – можете да се огласувате на хотспотовите “Студентски домови“, “Центар на Скопје, ул. “Македонија“ и “Кеј“ итн.

Исто така можете да таргетирате и по определени градови, села, или населби.
Освем стандардното огласување преку банери, на SunWireless advertising сервисот е овозможено и огласување преку full branding на логин страната, реклами во меѓустрана или целосно “спонзориран хотспот“ кога брендот спонзорира FREE интернет за сите оние кои ќе ја погледнат рекламата (може да биде и во видео формат) на компанијата.

Секоја кампања се прави по закуп на импресии за определена хотзона (локација) со определен буџет за кој одлучува огласувачот.

Овој сервис за прв пат во Македонија овозможува спроведување на масовни кампањи на мобилен маркетинг и е вистински начин за диверзификација на огласувачките канали на маркетинг агенциите и компаниите и секако внесување доза на иновативност за сите нови кампањи.

Извор: Маркетинг365

Социјалните мрежи сè повеќе се посетуваат од мобилен

Главниот заклучок од најновото истражувањето кое eMarketer го направи минатиов декември,е дека веќе станува прашање на време кога користењето на социјалните мрежи преку мобилен ќе го надмине нивното користење преку персонален компјутер.

За Твитер е јасно дека од старт е измислен за користење на мобилен, а со новиве апликации и Фејсбук и Google+ се повеќе и повеќе се погодни за такво користење. Тој тренд на зголемено користење на социјалните мрежи преку мобилен и мобилни апликации никако нема да запре.

Видете го графиконот:

Од него јасно се забележува дека употребата на десктоп компјутери за користење на Социјални мрежи во 2012 се намалила во споредба со 2011 година, додека истовремено употребата на мобилни телефони за пристапување до социјалните медиуми е значително зголемена. Исто воочлив е и порастот на употребата на таблети за истата намена.

Интересен момент тука е и што се повеќе и повеќе маркетери од  компаниите решаваат поголем дел од својот буџет за дигитален адвертајзинг да го инвестираат во мобилно огласување, односно користат формати и медиуми преку кои форсираат мобилен маркетинг.

Тоа е очекувано бидејќи знаеме дека луѓето најмногу време на интернет поминуваат при користењето на социјалните мрежи, а тоа користење во најголем процент е и ќе биде преку мобилен телефон.

SunWireless е првата компанија која во Македонија нуди можност за масовни кампањи на мобилен маркетинг преку својот сервис на HotZone Advertising,  за кој повеќе можете да прочитате на следниов линк.

Мобилното огласување достигна 4 милијарди долари

Трендот на мобилно огласување продолжува и според последните истражувања на eMarketer во САД достигна неверојатни 4 милијарди американски долари, што значи зголемување од речиси 3 пати во однос на минатата година.

Компаниите се повеќе го антиципираат фактот дека интернет корисниците се повеќе и повеќе пристапуваат преку мобилен или таблет и соодветствено на тоа ги прилагодуваат и нивните буџети за дигитален адвертајзинг, посветувајќи им поголемо внимание на рекламите прилагодени за мобилни корисници – односно се повеќе форсираат мобилен маркетинг.

Во Република Македонија, SunWireless е првата компанија која нуди целосно интегриран сервис на HotZone Advertising со кој на огласувачите им се овозможува таргетирање на својата целна јавност по повеќе параметри, па покрај стандардните десктоп опции – овозможува и огласување на мобилна верзија, односно дава можност за прв пат во Македонија да може да се прават масовни кампањи на мобилен маркетинг.

Голем број на компании како што се : Порше Македонија, Тојота, WizzAir, Дормео, МИДА – rent a car и други веќе направија свои кампањи преку HotZone Advertising сервисот на SunWireless и постигнаа значително подобри резултати на  кликови/импресии во споредба со регуларните веб сајтови – што е очекувано со оглед на тоа што со HotZone Advertising сервисот е возможно поекстензивно таргетирање  во однос на регуларните веб сајтови а со прилагодената верзија за мобилни уреди се овозможува точно таргетирање на корисниците кои користат интернет преку мобилен.

Кампања на “Дормео“ преку HotZone Advertising сервисот на SunWireless

Дормео“ една од компаниите кои први на пазарот во Македонија ја увидоа моќта на дигиталниот адвертајзинг и први почнаа да прават online кампањи и овојпат се меѓу првите компании кои во Македонија го диверзифицираат својот медиа план со нов уште поефикасен online медиум за комуницирање со својата публика.

Имено, тие изминатиов период во соработка со httpool имаа своја кампања и преку HotZone Advertising сервисот на SunWireless со кој геолокациски ја таргетираа својата целна група.

Со кампањата се таргетираше Центар на Скопје користејќи leaderboard банер кој одеше на десктоп и на мобилната верзија на login страната на SunWireless.

Стапката на импресии врз кликови за десктоп верзијата изнесуваше 1.1%, а за мобилната 0.29%

За Сервисот

Со HotZone Advertising сервисот на SunWireless се овозможува геолокациско таргетирање на целните групи.

SunWireless има свои хотзони на аеродромите на ТАВ, автобуската станица, поголемите хотели во неколу градови (вклучувајќи ги Александар Палас, Дрим, Београд, Уни Палас), студентските  домови, ресторани, кафичи, плажи, централно градско подрачје во Скопје (ул.Македонија, кеј, плоштад…) и 12 други градови низ Република Македонија.

На самата логин страна која се појавува при самото најавување на мрежата која месечно ја користат повеќе од 400 000 корисници постојат неколку видови и позиции за огласување што е одлична можност за комуницирање на брендовите со својата целна група.

Освен за десктоп употреба, сервисот е достапен и во мобилна верзија што е одлична шанса за прв пат во Македонија да се прават кампањи на мобилен маркетинг.

За повеќе информации околу сервисот можете да се информирате наboris@sunwireless.com.mk

TOYOTA со своја кампања преку HotZone Advertising сервисот на SunWireless !

Една од најпознатите компании од автомобилската индустрија во светот – Toyота, минатата недела, имаше своја промотивна кампања преку HotZone Advertising сервисот на SunWireless.

Еве како изгледаше login страната на хотспотовите на SunWireless во центарот на Скопје.

Резултати: Стапката на импресии врз кликови изнесуваше феноменални 2,41%.

За сервисот: Со HotZone Advertising сервисот на огласувачите им се овозможува геолокациски да ја таргетираат својата целна јавност.

Рекламите се наоѓаат на самата логин страна што на огласувачите им овозможува сигурна видливост на нивната порака.

Во зависност од профилот на нивната целна група, огласувачите можат да бираат на кои хотспотови ќе се рекламираат и “ќе ги трошат“ закупените импресии.

На пример: ако огласувачот има производ наменет за бизнис класата, може да одбере рекламирање на хотспотовите на Аеродромите на ТАВ (бизнис класа) и/или на хотспотот во хотел Александар Палас. Ако огласувачот сака да таргетира студенти – може да ги одбере хотспотовите “студентски домови“ итн..

Постојат повеќе можности за рекламирање: закуп на банери, целосно брендирање на логин страната, реклама во меѓу-страна, спонзорирање на определен хотспот и др.

За повеќе информации околу користењето на овој сервис можете да го контактирате Борис Ефтимовски на boris@sunwireless.com.mk или 076/346-400