Tag Archives: hotspot

BRCK: Кога итно ви треба интернет

Дел од нас веќе го сметаат имањето на интернет конекција како дел од нашите граѓански права. Интернетот е дефинитивно едно од нештата кои го променија нашиот начин на живот…

За жал, Интернетот не „постои“, туку зависи од други работи (хардвер и мрежи), на кои не може да се потпреме целосно. Што кога ќе снема струја и ја изгубите Интернет конекцијата?

Непрофитната организација Ushahidi сака да направи уред кој ќе биде наменет токму за вакви ситуации. BRCK е уред чија цел е да ви обезбедува константна Интернет врска, насекаде и во секое време. Доколку снема струја, BRCK ќе се префрли на батерии. Доколку снема една Интернет мрежа, BRCK ќе се префрли на друга.

BRCK поддржува 20 различни уреди, батеријата му трае 8 часа и може да се префрла помеѓу Ethernet, Wi-Fi, 3G и 4G. Уредот нема сам да ви создаде Интернет мрежа, но е доволно паметен за да знае на која да се префрли доколку настане проблем.

BRCK чини 200 долари и ќе започне со испорака во ноември оваа година. Доколку сакате да го нарачате, можете да ја посетите неговата Kickstarter страна.

Статијата е преземена од GSM Macedonia и првично е објавена на овој ЛИНК.


SunWireless и во “Старо Буре“ во Лептокарија

SunWireless со задоволство Ви соопштува дека од неодамна својот сервис го направи достапен и за гостите во ресторан “Старо Буре“ кој се наоѓа во “ТЦ Лептокарија“ – Скопје.

Една од најдобрите гостилници во Скопје, одсега на своите гости им овозможува и првокласен сервис на безжичен интернет од најголемиот македонски Wi-Fi провајдер.

Се што треба да направите за да имате брз и стабилен безжичен интернет на Вашиот преносен уред (мобилен, таблет, лап-топ..), кога одсeга ќе го посетувате “Старо Буре“ е да ги прелистате достапните SunWireless Wi-Fi мрежи и да се закачите на таа со најдобар сигнал.

После првото пребарување, ќе Ви се појави login страната на SunWireless каде треба да се логирате со Вашиот пост-пејд акаунт или при-пејд код.

При-пејд картичките одсега ќе можете да ги набавите и во самата гостилница.

“Ало Ало” во Скопје Сити Мол доби SunWireless сервис

Откако пред неколку дена и официјално беше промовиран договорот помеѓу SunWireless и еден од најпознатите скопски кафе-ресторани  - “Ало Ало“ со кој првично беше овозможен SunWireless сервисот за локалот лоциран  на Кеј 13 Ноември, од денеска со задоволство можеме да соопштиме дека SunWireless сервисот е овозможен и за “Ало Ало“ во Скопје Сити Мол.

Со обезбедувањето на сервис во овој локал се проширува листата на најелитните локали од Скопје кои само минативе две недели беа обезбедени со SunWireless сервис а која ги вклучува и Тренд (на плоштад и во Скопје Сити Мол), Пивница “Стар Град“, Винотека Темов, Палма Бистро во Веро Центар и др…

Почнувајќи од денеска, сите посетители на “Ало Ало“ во Скопје Сити Мол ќе можат да сурфаат на најдобриот безжичен интернет од најголемиот македонски Wi-Fi провајдер.

Се што треба да направите за да добиете брз и стабилен безжичен интернет во “Ало Ало“ е да ги прелистате достапните Wi-Fi мрежи и да се прикачете на “SunWireless Alo Alo“ мрежата со најдобар сигнал.

После првото пребарување ќе Ви се појави SunWireless хотспот страната на која треба да го внесете Вашиот SunWireless при-пејд код или да се логирате со Вашиот пост-пејд акаунт.

SunWireless при-пејд картичките ќе можат да се купат на самиот шанк или од Вашиот келнер во “Ало Ало“.

SunWireless и во “Ало Ало“ на Кеј

SunWireless со задоволство објавува дека од пред неколку дена е потпишан договор со менаџментот на еден од најдобрите кафе-ресторани во Скопје – “Ало Ало“ кој се наоѓа на Кеј 13 Ноември и  кој одсега ќе биде обезбедуван со SunWireless сервис за безжичен интернет.

Сите посетители на “Ало Ало“ отсега ќе можат да користат првокласен сервис на безжичен интернет од најголемиот македонски провајдер SunWireless – нешто што секако го очекуваат и заслужуваат како гости на елитен локал од овој ранг.

Се што треба да направите за да користите брз и стабилен Wi-Fi кога одсега ќе го посетувате “Ало Ало“, e со Вашиот преносен уред да ги проскенирате достапните “ SunWireless Alo Alo “ Wi-Fi мрежи и да се закачите на таа со најдобар сигнал. После првото пребарување ќе Ви се појави SunWireless хотспот страната каде го внесувате Вашиот при-пејд код и се логирате.

При-пејд картичките може да се купат на шанкот на Ало Ало или од Вашиот келнер.

Македонците најмногу користат wi-fi за интернет преку мобилен или лап-топ

Во најновата публикација на Државниот завод за статистика на Република Македонија, објавена пред 2 дена, насловена како “Користењето на информатичко-комуникациските технологии во домаќинствата и кај поединците“ во првото тромесечје од 2012 година ,  22% од корисниците на интернет користеле мобилен телефон за пристап на интернет надвор од дома или на работа.

За мобилен пристап до интернет најчесто била употребувана безжичната мрежа (пр., јавен WiFi, WiMax), па
така, околу 18% од корисниците на интернет во последните 3 месеци го поврзале својот пренослив компјутер
на интернет преку оваа мрежа.

За пристапот на интернет преку мобилен најчесто била употребувана безжичната мрежа (Wi-Fi) , па така, околу 15% од корисниците на интернет преку мобилен во последните 3 месеци го поврзале својот мобилен на интернет преку Wi-Fi. Само 4,8% од македонците користеле 3G за пристап на интернет преку мобилен телефон.

Во однос на користењето на интернет надвор од дома преку преносни компјутери (лап-топ, таблет  итн..) повторно Wi-Fi технологијата била прв избор на македонските граѓани па 18,2% користеле wi-fi  споредено со 6,8% од испитаниците кои користеле интернет на преносниот компјутер преку некоја мобилна телефонска мрежа со USB.

AT&T соопшти драматичен пораст на Wi-Fi корисници

Во соопштението за медиумите објавено на 23 април, AT&T соопшти драматичен пораст на Wi-Fi корисници на нивните hotspot мрежи во Америка.  Во првата четвртина од 2009, AT&T забележала вкупно 10,5 милиони приклучоци, што е три пати повеќе од истиот период во 2008 година.

Порастот е резултат на се поголемиот број Wi-Fi уреди на пазарот (меѓу кои и iPhone) како и приклучувањето на Starbucks hotspot мрежите кон мрежата на AT&T.  Бројот и типот на Wi-Fi уреди на пазарот продолжува да расте.  Во јануари, на пример, Sony го пушти во употреба првиот дигитален апарат со вграден Wi-Fi уред и бесплатен пристап до мрежата на AT&T.

20-те илјади hotspot Wi-Fi мрежи на AT&T можат да се најдат насекаде во САД – во трговски центри, ресторани и аеродроми – а корисниците можат да се приклучат и до уште 80.000 глобални hotspot мрежи благодарејќи на роаминг договори.